КАНД Дело
206 от 2013 г.
Предмет: Административни наказателни дела
Жалбоподател: ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА ЛОВЕЧ
Ответник: Ц.Г.Р.,ОД НА МВР ГР.ЛОВЕЧ-СЕКТОР ПЪТНА ПОЛИЦИЯ
Съдия Докладчик:ЙОНИТА Ц. ЦАНКОВА


Решение по Наказателно дело 206/2013г.

 

РЕШЕНИЕ

      гр.Ловеч, 18.11.2013 год.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ЛОВЕШКИЯТ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД, първи  касационен състав, в  публично заседание на двадесет и трети октомври през две хиляди и тринадесета година в състав:

 

 ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ЛЮБОМИРА КРЪСТЕВА

           ЧЛЕНОВЕ:  ЙОНИТА ЦАНКОВА

                       МИРОСЛАВ ВЪЛКОВ

                              

 

при секретаря А.А. и в присъствието на прокурора СВЕТЛА ИВАНОВА като разгледа докладваното от съдия ЦАНКОВА КАНД № 206 / 2013 год. и на основание данните по делото и закона, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по чл. 70 – 73, във  вр. с чл. 84 от ЗАНН, във вр. с чл. 419 и сл. от НПК.

Образувано е по предложение на Окръжния прокурор при Окръжна прокуратура - Ловеч за частично възобновяване на административно наказателното производство по издаване на  Наказателно постановление № 622/18.04.2012 г.,  издадено от Началника на сектор ПП към ОД на МВР - Ловеч, в частта му по т. 2.

В предложението е посочено, че на Ц.Г.Р. *** е съставен АУАН на 10.04.2012 г. и издадено НП № 622/18.04.2012 г. от Началника на сектор ПП към ОД на МВР - Ловеч, в което по т. 2 за административно нарушение- “управлява МПС без да е правоспособен водач”- чл. 150 от ЗДвП, е наложена глоба от 300 лв. по чл. 177, ал. 1, т. 2, пр. 2 от ЗДвП и са отнети 6 контролни точки. Твърди се, че на наказания Районв е било иззето свидетелството за управление на МПС/СУМПС/ със заповед за налагане на принудителна административна мярка /ПАМ/ на Началник сектор ПП-КАТ към ОД на МВР- Габрово, но тази заповед е отменена с влязло в законна сила Решение на Административен съд - Габрово, приложено към предложението. Окръжният прокурор на Ловеч счита, че влязлото в сила решение на Административен съд - Габрово е новооткриво /новонастъпило/ обстоятелство и има съществено значение за разкриване на обективната истина. То не е било известно на административно наказващият орган /АНО/ при издаване на наказателното постановление, поради което моли съда да възобнови административно наказателното производство, в частта по т. 2 на соченото НП и да отмени в същата част като незаконосъобразно наказателното постановление.

В съдебно заседание представителят на Окръжна прокуратура - Ловеч поддържа предложението за възобновяване на административно-наказателното производство.

Ответникът по предложението Ц.Г.Р. в съдебно заседание моли предложението за възобновяване на административно- наказателното производство да бъде уважено.

В съдебно заседание ОД на МВР-Ловеч, сектор ПП, редовно призована, не се представлява и не изразява становище по направеното предложението  за възобновяване на административно наказателното производство.

Административен съд - Ловеч, първи касационен състав намира предложението за процесуално допустимо. То е подадено в срока по чл. 71 от ЗАНН от Окръжния прокурор при Окръжна прокуратура - Ловеч, съгласно чл. 72 от същия закон. Разгледано по същество е основателно:

От доказателствата по делото се установява, че с  НП № 622/18.04.2012 г. на Началника на сектор ПП към ОД на МВР - Ловеч, в частта по т. 2 за административно нарушение- “управлява МПС без да е правоспособен водач”- чл. 150 от ЗДвП, е наложена глоба от 300 лв. по чл. 177, ал. 1, т. 2, пр. 2 от ЗДвП и са отнети 6 контролни точки.

Със Заповед № 7006/2007 от 29.03.2007 г. Началникът на група в сектор ПП-КАТ - Габрово е наложил на Ц.Р. ПАМ – изземване на свидетелството на управление на МПС на основание чл. 171, т. 4 от ЗДвП. В тази заповед е посочено, че може да се обжалва по реда на Административно процесуалния кодекс/АПК/ пред наказващия орган. Заповедта е връчена на Р. на 08.08.2012 г.

С Решение № 145/11.01.2013 г., постановено по адм. дело № 196/2012 г. Административен съд - Габрово е отменил по жалба на Ц.Р. Заповед № 7006/2007 от 29.03.2007 г. на Началника на група в сектор ПП-КАТ - Габрово. Решението е влязло в законна сила на 31.01.2013 г.

Съгласно чл. 70 от ЗАНН - на възобновяване подлежат тези административно наказателни производства, по които наказателните постановления са влезли в сила, както и решените и прекратените от съда дела, образувани във връзка с обжалване на същите.

Съгласно чл. 70, б. „в” от ЗАНН - административно наказателните производства, по които наказателните постановления са влезли в сила подлежат на възобновяване, когато се открият обстоятелства или доказателства от съществено значение за разкриване на обективната истина, които не са били известни при издаване на постановлението. Законодателят не  прави разграничение между новооткрити и новосъздадени обстоятелства или доказателства. Изискването на законодателя в нормата на чл. 70, б. „в” от ЗАНН е наличието на непълнота на фактическия /доказателствения материал относно обстоятелства от съществено значение за главния факт от предмета на доказване в административно наказателните производства /извършено ли е административното нарушение и кой е неговият автор/, която непълнота не се дължи на небрежност на страна или съответно на процесуално нарушение на съда и се разкрива след влизане в сила на НП, респ. на съдебното решение. Възобновяването е средство за защита срещу неправилно наказателно постановление, респ. съдебно решение, когато е налице несъответствие между него и обективната истина.

          Влязлото в сила Решение № 145/11.01.2013 г. по адм.д. № 196/2012 г. на Административен съд Габрово, с което е отменена ПАМ – отнемане на СУМПС, представлява новооткрито обстоятелство по смисъла на чл. 70, б. „в” от ЗАНН. С оглед датата на постановяването му това решение няма как да е било известно на АНО при издаване на НП. Съдебното решение има съществено значение за разкриване на обективната истина във връзка с ангажиране на административно наказателната отговорност на Ц.Р.. Това е така, защото на него му е наложено административно наказание в т. 2 от процесното НП, затова, че управлява лек автомобил без СУМПС, съгласно справка от РУП - Ловеч. Със заповедта за налагане на ПАМ е разпоредено изземване на СУМПС, но тя не е влязла в сила, а е отменена от Административен съд - Габрово с влязло в законна сила решение. При това положение НП, в частта по т. 2, се явява незаконосъобразно и следва да бъде отменено в същата част, защото е неправилен извода на АНО, че Р. управлява МПС без да е правоспособен водач.

Настоящият касационен състав приема, че в случая са налице предпоставките на чл. 70, б. „в” от ЗАНН, поради което административно наказателното производство следва да се възобнови в частта по т. 2 на НП, да се отмени НП в частта по т. 2,  и да се прекрати образуваното административно наказателно производство в същата част.

По изложените съображения и на основание чл. 425, ал. 1, т. 2 от НПК във вр. с чл. 84 и чл. 70, б. „в” от ЗАНН, Административен съд -Ловеч, първи касационен състав

 

          Р   Е   Ш   И  :  

                      

          ВЪЗОБНОВЯВА административно наказателното производство, образувано пред Началника на сектор ПП към ОД на МВР Ловеч по повод  съставен АУАН № 622/10.04.2012 г., в частта относно  административно нарушение- “управлява МПС без да е правоспособен водач”- чл. 150 от ЗДвП.

          ОТМЕНЯ Наказателно постановление № 622/18.04.2012 г. от Началника на сектор ПП към ОД на МВР - Ловеч, в частта по т. 2 за административно нарушение- “управлява МПС без да е правоспособен водач”- чл. 150 от ЗДвП, с която е наложена глоба от 300 лв. по чл. 177, ал. 1, т. 2, пр. 2 от ЗДвП и са отнети 6 контролни точки.

          ПРЕКРАТЯВА образуваното административно наказателно производство пред  Началника на сектор ПП към ОД на МВР – Ловеч в същата част.

          Решението е окончателно.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                   ЧЛЕНОВЕ: